scea@scea.cat       620 41 76 39 - 932 13 39 45

 

slide1

Font de l'Or

Municipi:

Viladrau

Comarca:

Osona

Espai Natural:

Espai Natural del Montseny

Coordenades:

41.83, 2.3630555555555555

Raja-Cabal:

Sí. 1’18’’

Estat Actual:

És una font que està força desgastada ja que hi passa molta gent. L’aigua raja però està molt avall quasi tocant al terra.

DESCRIPCIÓ

Com arribar-hi:

A 75 minuts a peu de la Plaça Major de Viladrau, al camí de l’ermita de l’Erola a Sant Segimon. Altitud: 910 m

Descripció de l'entorn:

Es troba en un lloc ombrívol, envoltat de boixos, alzines i castanyers. La font surt d’un broc petit de ferro que està en un mur allargat fet de pedra. No hi ha cap pedró amb dedicatòria ni poema. Només hi ha un petit rètol pintat amb el nom de la font. Poema / Inscripció: Les dones d’aigua i la font de l’or La nit de Sant Joan varen sortir, cap al torrent de sant Segimon, tres nois de Viladrau, un de Can Bosc, un de la Sala, i l’altre de Can Gat. Deien els més vells, que en aquell indret i una nit com la de Sant Joan, sortien les fades d’aigua a cantar belles cançons com ningú les ha sentides mai. Al punt de les dotze, estant-se allà ben amagats, veieren sortir del fons d’una bauma les encantades, que anaven estenent roba pels marges del torrent. Tot d’una, van sortir a corre-cuita i agafaren una peça de roba. De sobte desaparegueren les encantades i la resta de roba. El tovalló pres es va anar allargant fins a no poder més; els nois se’l repartiren i cada tros es convertí en un munt de peces d’or. Però els entrà l’ambició i decidiren cadascú pel seu cantó tornar-hi al cap d’un any. Aquesta vegada però, del tros de roba agafat, en sortiren moltes i cantelludes pedres de tarter. És possible que el nom de la font de l’or, faci referència a aquesta llegenda.

Font d'informació:

- Oscar Farrerons, Rosa Pasaret Barcelona, Hidrologia i deus d’aigua al Montseny Nord. Història, cartografia, paisatgisme i situació actual. Novembre 2011. - Ferran Tolosa Cabaní, Viladrau un munt de noms i d’imatges. 2005. - Excursió a les diferents fonts amb els alumnes de CS de l’Escola els Castanyers i amb la companyia de Lluís Pagespetit.LOCALITZACIÓ DE LA FONT

Enrera